Educatie - Cultura - Sanatate    Viata sociala - Evenimente    Agenti economici locali

 

Informatii despre comunitatea noastra.

 

Istorie:

Locuitorii din Grivita au luat parte la Razboiul de Independenta, dar si la cele doua razboaie mondiale. In cimitirul din comuna exista doua cruci de lemn ridicate de locuitorii in memoria eroilor cazuti in aceste razboaie. Printre locuitorii comunei a existat dintotdeauna cultul eroilor. La fiecare mare sarbatoare sunt pomeniti cei cazuti la datorie pentru tara. Unul dintre fiii satului cazuti in luptele primului razboi mondial a fost si Areta Teodorescu. In memoria lui, Scoala din Grivita a primit acest nume. De asemenea, la Grivita exista un monument dedicat cinstirii eroilor.

La inceputul acestui secol satul Grivita cunoaste o dezvoltare deosebita. In anul 1904 aici se infiinteaza prima banca sub numele "Credinta", pentru a veni in sprijinul locuitorilor din sat. In anul 1940 a luat fiinta in comuna si primul dispensar uman. Tot in Grivita, in 1929 functioneaza o statie meteorologica, cea mai reprezentativa pentrul tot Baraganul.

Principala ocupatie a locuitorilor Grivitei, Smirnei si Traian era agricultura in special cultivarea cerealelor, tutunului, cresterea animalelor, albinelor si a viermilor de matase. Un rol important de-a lungul timpului l-au avut meseriile si comertul.

LOCALIZARE

Din punct de vedere matematico-geografic comuna Grivita este asezata la intersectia paralelei de 44 si 45 latitudine nordica cu meridianul de 27 si 18 longitudine estica, la o altitudine fata de nivelul marii de 45 metri, dar cu o usoara inclinare spre sud-est. Paralela de 44 si 45 latitudine nordica reprezinta aproape jumatatea distantei dintre Ecuator si Polul Nord , cu influente asupra conditiilor climaterice , fiind asezata in plina zona temperata.

Din punct de vedere fizico-geografic localitatea Grivita este asezata in partea centrala Baraganului Ialomitei, in campia Grivitei.Este asezata in plin climat de stepa cu influente pregnante ale maselor de aer din nord si est.

Din punct de vedere administrativ , de la infiintare si pana in anul 1898 a depins de comuna Smirna, dupa aceasta data dobandind administratie proprie.

Astazi in componenta comunei Grivita intra doua sate , Grivita si Smirna apartinand judetului Ialomita, care la Nord are vecini judetele Buzau si Braila, la Est judetul Constanta, la sud judetul Calarasi, la Nord –Vest cu Sectorul Agricol Ilfov si judetul Prahova.

In cadrul judetului Ialomita, Grivita este situata pe D.N. 2C la 23 de kilometri nord de orasul Slobozia, ocupand partea centrala a Baraganului.

In partea sudica a comunei se afla valea Lata-Sarata, care acumuleaza apele ploilor de vara precum si cele formate in urma topirii zapezilor.

Satul Grivita are o structura compacta , regulata, cu ulite largi si drepte, perpendiculare pe D.N. 2C care traverseaza satul de la vest.

Forma satului Grivita a fost dintotdeauna aceeasi, avand o structura unitara , fara nucleu (1892).Casele s-au ridicat pe aceeasi vatra, mai ales prin mutarea tarlasilor din catunul Tirle ca urmare a desfiintarii acestuia in anul 1968 si a unor cetateni din satul Traian afectat de inundatii in anul 1970.

In ceea ce priveste suprafata , comuna Grivita face parte dintre comunele de marime mijlocie.

SUPRAFATA :-suprafata totala - 8321 ha

-suprafata agricola – 7704 ha

VECINATATI- la Nord –comuna Traian, la sud – orasul Amara, la est comuna Scaneia si municipiul Slobozia, la vest – comuna Milosesti si judetul Braila

FORME DE RELIEF – campie

Traditii

In fiecare an, la 14 septembrie, se organizeaza manifestarea „Ziua Crucii”.

Populatie

- 3633 locuitori din care:

- 1085 locuitori in sat Smirna

- 2548 locuitori in sat Grivita

La nivelul satelor Grivita si Smirna activitatea economica este reprezentata astfel :

a) agricultura:-11 agenti economici( asociatii familiale si societati comerciale)

b) comert:-24 agenti economici( asociatii familiale si societati comerciale)

c) – servicii:-1 agent economic, obiect de activitate-reparatii articole electrice de uz gospodaresc;

- 1 agent economic, obiect de activitate- televiziune prin cablu si internet;

- 2 persoane fizice, obiect de activitate-lucrari tamplarie si dulgherie;

- 1 persoana fizica, obiect de activitate-vulcanizare;

- 4 persoane fizice asigura servicii de meteorologie la statia meteo din localitate;

- servicii de posta, CEC;

 

Personalitati - Comuna Grivita se poate mandri astazi cu o serie de personalitati ce provin din aceste locuri:

  • Berbecel Octavian - Reputat meteorolog, nascul in satul Simirna
  • Dobre Alta Victoria - Actrita, nascuta in satul Smirna
  • Areta Haret Teodorescu - silvicutor, erou al primului razboi mondial, nascut la Grivita
  • Gazdaru Dimitrie - Critic literar si editor, nascut la Grivita

 

Si pe aceste meleaguri s-a scris o parte din istoria patriei noastre, tot atat de zbuciumata ca inorice alt loc al pamantului romanesc. Fiecare sat component al comunei Grivita isi are istoria, trecutul si prezentul sau.Comuna Grivita, cu o istorie incarcata de evenimente si fapte istorice se inscrie si astazi peharta tarii ca o asezare cu oameni minunati , doritori a continua traditia inaintasilor, trudindimpreuna pentru progresul material, cultural si spiritual al intregii asez


Cultura

a) Satul Grivita, care este resedinta comunei, in care se afla o biblioteca scolara cu numar de 12.100 volume de carti, o biblioteca comunala cu un numar de 9105 volume de carti si un Grup Scolar „Areta Teodorescu” cu un numar de 442 de copii din care:

- 107 in invatamantul prescolar

- 142 in invatamantul primar

- 144 in invatamantul gimnazial

- 49 in invatamantul liceal nivelul 1

Cadre didactice: - 17 profesori

- 7 invatatori

- 5 educatori

b)Satul Smirna, sat apartinator comunei Grivita,in care exista o gradinita cu un numar de 27 copii si o educatoare

Asistenta medicala

1-dispensar uman situat în satul Grivita si un punct de consultatii, situat în satul Smirna având un numar de 6 cadre medicale , din care 3 medici(unul este titular, ceilalti 2 deservind si dispensarul din orasul Amara)

1-dispensar veterinar situat în satul Grivita , în care lucreaza un medic si 3 asistenti.

© Copyright 2012 STEEL WARRIOR All Rights Reserved.